CENTRE ESPECIAL DE TREBALL – CEO
La Fundació CEO del Maresme és el Centre Especial de Treball de la Fundació el Maresme . La nostra finalitat és la creació i el manteniment de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual a tota la comarca del Maresme.
Impulsem el desenvolupament del treball productiu participant regularment en les operacions de mercat, i millorem la qualitat de vida dels nostres treballadors i treballadores, assegurant tant el treball remunerat com la prestació de serveis d’ajustament personal i social que requereix aquest col·lectiu vulnerable.
El treball del CEO s’estructura al voltant de DOS EIXOS: el productiu, amb els diferents serveis, i el d’atenció personal, amb l’equip de professionals de la Unitat de Suport a l’Activitat Professional, USAP.
EIXOS PRODUCTIUS
El centre especial de treball de la Fundació CEO del Maresme és una entitat sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia, i gaudeix de plena capacitat jurídica i d’obrar.
El seu objectiu és ser un referent en la integració de persones amb algun grau de discapacitat intel·lectual a l’activitat econòmica. Pel seu assoliment, presta els següents serveis a altres empreses:
- Servei de neteja
- Servei de recollida selectiva de residus
- Servei de lloguer de vaixelles reutilitzables
- Servei de jardineria
- Servei de manipulats
- Can Parcala: Horta ecològica i apicultura
- Enclavaments
El CEO del Maresme exerceix les seves funcions majoritàriament a la comarca del Maresme, no obstant això, pot actuar a la resta del territori de Catalunya i de l’Estat espanyol així com a escala internacional.
El Centre Especial de Treball de la Fundació el Maresme manté un compromís amb la qualitat en totes les seves actuacions, aquest és un dels elements essencials que integra i inspira la nostra política de qualitat.
El Marc Estratègic de l’entitat, elaborat l’any 2018 de forma participada pel conjunt de treballadors i treballadores, defineix els principis d’actuació, la política estratègica i de qualitat del CEO del Maresme. El Marc Estratègic defineix 5 eixos pels següents 4 anys:
1-Comunitat i Territori
2-La Persona al Centre
3-Nou Model Organitzatiu
4-Emprenedoria, Innovació i Coneixement
5-Ètica, Economia Social i Solidària
Anualment, el servei de jardineria del CEO del Maresme, així com l’agrupació laboral de la que forma part, estableix els objectius del servei emmarcats en aquests cinc eixos estratègics de l’Entitat.
Amb l’objectiu d’oferir un alt nivell de qualitat en els serveis oferts pel CEO del Maresme, el Servei de Jardinera del centre disposa d’un sistema de gestió de qualitat certificat, d’acord amb la norma ISO 9001:2015 per Applus+, per a les activitats de treballs integrals i desenvolupament d’activitats de jardineria per a particulars, comunitats i ajuntaments.
Els eixos estratègics que mouen el CEO del Maresme són:
- La integració de persones amb discapacitat intel·lectual en un règim de treball normalitzat.
- La prestació de serveis d’ajut personal i social a la persona treballadora que permetin la seva rehabilitació i la seva integració a la societat.
- Assegurar una ocupació remunerada als treballadors amb discapacitat intel·lectual.
- Fomentar la incorporació laboral de persones amb discapacitat intel·lectual en empreses del sector productiu.
- Crear i mantenir llocs de treball en favor de persones amb discapacitat intel·lectual.
- Sensibilitzar i desvetllar la consciència pública per garantir la socialització de les persones amb discapacitat intel·lectual.
La missió del CEO del Maresme és impulsar i fer respectar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, fer-les visibles en la societat, reclamar i afavorir la seva participació activa i acompanyar-les en el seu procés vital d’adaptació, creixement, i inclusió social i laboral.
Per portar a terme aquests principis, la direcció del CEO del Maresme es compromet a:
- Tenir en compte que la qualitat en els serveis és la base del futur del CEO del Maresme, tot orientant el seu procés a la satisfacció de les persones ateses i de la societat.
- Cercar la innovació i la millora contínua com a resposta a les necessitats del nostre col·lectiu.
- Adoptar les mesures necessàries per complir tots els requisits legals aplicables a les nostres activitats, així com tots aquells requisits del sistema de gestió de qualitat implantat.
El CEO del Maresme integra persones en edat laboral i amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% en un règim de treball normalitzat, dins del propi centre especial de treball i donant suport a aquelles persones que puguin tenir accés a l’empresa ordinària.
Per poder-hi accedir cal:
• Sol·licitar entrevista amb la treballadora social de la Fundació el Maresme.
• Tenir el certificat de discapacitat amb un grau igual o superior al 33%.
• Passar l’entrevista de selecció de personal i signatura del contracte laboral.
DADES ADMINISTRATIVES
Normativa aplicable
El CEO del Maresme s’adequa a les següents normatives:
- Normativa dels Centres Especials de Treball (Registre de Centres Especials de Treball: art. 7 del reial decret 2273/1985, de 4 de desembre pel qual s’aprova el reglament dels centres especials de treball) .
- Ordre USAP (ASC/163/2007 de 23 de maig).
- Conveni Col·lectiu de treball del sector de Tallers per a disminuïts psíquics de Catalunya.
EIX D’ATENCIÓ PERSONAL
Equip USAP. Unitat de Suport a l’Activitat Professional
El CEO del Maresme compta amb equips de professionals multidisciplinaris que tenen com a missió dur a terme accions que permetin mantenir i millorar la qualitat de vida de les persones ateses al centre especial de treball.
Els ajuden a superar barreres, obstacles o dificultats que els treballadors i les treballadores amb discapacitat intel·lectual del nostre centre especial de treball puguin tenir tant en el procés d’incorporació a un lloc de treball com en la permanència i progressió en el mateix.
FUNCIONS
- Detectar i determinar, prèvia valoració de les capacitats i l’anàlisi del lloc de treball, les necessitats de suport per a que els treballadors/es amb discapacitat puguin desenvolupar la seva activitat professional.
- Establir les relacions precises amb l’entorn familiar i social dels treballadors/es amb discapacitat, perquè aquest sigui un instrument de suport i estímul en la incorporació a un lloc de treball i l’estabilitat en el mateix.
- Desenvolupar els programes de formació que siguin necessaris per a l’adaptació dels treballadors/es al lloc de treball, així com a les noves tecnologies i processos productius.
- Establir suports individualitzats per a cada treballador/a al lloc de treball.
- Afavorir i potenciar l’autonomia i independència dels treballadors/es amb discapacitat, principalment en el seu lloc de treball.
- Afavorir la integració de nous treballadors/es al Centre Especial de Treball, mitjançant l’establiment dels suports adequats a tal finalitat.
- Assistir als treballadors/es del Centre Especial de Treball en el procés d’incorporació a enclavaments laborals i al mercat ordinari de treball.
- Detectar i intervenir en els possibles processos de deteriorament evolutius dels treballadors/es, a fi d’evitar i atenuar els seus efectes.
- Establir fórmules d’acompanyament social i itineraris personalitzats de capacitació, orientació i formació envers les dones amb discapacitat per tal de millorar les seves condicions i aptituds laborals.
CARTA DE SERVEIS
• Contractació laboral, segons les necessitats persona – empresa (adequació perfil – lloc de treball).
o Jardineria.
o Manteniment i Serveis.
o Manipulats varis.
o Serveis Interns.
• Organització i recerca de cursos formatius:
o Nivell laboral.
o Nivell personal i social.
• Seguiment i suport a la persona a nivell:
o Laboral.
o Personal i Social.
• Coordinació amb els serveis socials.
• Coordinació i/o derivació amb la xarxa sanitària:
o Servei de neurologia.
o Servei de psiquiatria.
o Servei de planificació familiar.
o Altres (Servei d’Atenció a les Drogodependències).
• Assessorament, tramitació i recerca de beques, pensions i ajudes.
• Treball amb famílies com a suport natural de la persona:
o Traspàs d’informacions.
o Assessorament i orientació.
o Suports.
• Organització i coordinació vacances:
o Oferta de vacances organitzades per entitats de lleure.
o Recerca de vacances sota demanda ( grups i/o individualitzada).
o Orientació cap als recursos existents.
• Recerca de recursos i derivacions als serveis més adequats segons:
o Prevenció de necessitats.
o Demanda de la persona.
o Detecció de necessitats.
• Coordinació i suport en l’ús dels transports públics.
• Altres.
SERVEIS COMPLEMENTARIS
• Servei de menjador d’empresa per a totes les persones treballadores del CEO del Maresme: menú – abril 2021
• Espai de menjador per totes les persones treballadores que duen menjar de casa.
• Servei lúdic (TV, futbolí, ping-pong, jocs de taula…..) a disposició de tota la plantilla del CEO del Maresme de 8:00h a 8:30h i de 14:00h a 15:00h.
PROFESSIONALS
L’Equip USAP compta amb un personal tècnic qualificat format per dos treballadors socials, dos psicòlegs, tres tècnics laborals i tretze monitors de suport.
HORARIS
De les 7:00h del matí fins a les 18:00h.
De 8:30h a 14:00h i de 15:00h a 17:30h al telèfon 93 757 83 88
De 7:00h a 8:30h i de 14:00h a 15:00h mòbil dels USAP 659 73 35 04